Писати текст

5/7/2024

Писати текст за допомогою штучного інтелекту — професійне самовбивство, а не розумна автоматизація, якщо ваша робота — думати, синтезувати та створювати.

Колись Вільям Зінссер написав про те, як писати. Він віддав життя тому, щоб розібратись як письмо допомагає думати, вчитись, ставати кращою людиною, жити цікаво, буть шпіоном, дресірувать любіму обізяну, і всі інші речі, про які писав класик.

В своїй головній книзі On Writing Well він каже:

Writing is thinking on paper. Anyone who thinks clearly should be able to write clearly — about any subject at all. Writing is an instrument of thought. We should be writing as we think, not after we think. That’s the way to write that you believe in what you are saying.

Будь-що можна та варто написати: інтерфейс, продукт, маніфест, бренд, заяву. Коли ми пробираємось крізь труднощі перетворення думок зі свого подразненого, тривожного мозку з обмеженим ресурсом уваги, в струнку форму, ми краще розуміємо. Себе та те, що ми робимо.

Заміна письма автоматичною генерацією тексту забирає в нас чи не єдину можливість справді подумати, поміркувати, перетворити шум на сигнал. Ба більше, свідчить про те, що ми не розуміємо, що хочемо повідомити, зробити або створити.

В цьому сенсі, іронічно спостерігати непослідовну суспільну рефлексію на тему загрози штучного інтелекту. «Нам залишиться тільки глибока та креативна робота, а все некрасиве та просте відійде до машини». Виглядає, що ми цілком окей віддати креативну та глибоку частину роботи й життя великій мовній моделі. Не дивно, відверто кажучи, але нічого хорошого про нас це точно не говорить.

«Аутсорсити» письмо, не пробувати писати текст переносить нас в пісочницю, де не треба нічого робити. Тільки ліпити «пасочкі» та пхати пісок в коробочки. Знову, і знову, і знову.

Наступного разу, коли рука потягнеться написати собі лендінг, кнопку або пуш-сповіщення в ChatGPT — згадайте про те, що ви, можливо, втрачаєте рідкий шанс побути людиною, яка вміє думати, має свою точку зору та дасть світові щось нове, інакше. Або хоча б плекає надію зрозуміти «хто я» та «що я в біса зараз роблю».

Розсилка

Ура, все вийшло!
Oops! Something went wrong while submitting the form.